Cara Menangani Masalah Rumahtangga Dalam Islam

Cara Menangani Masalah Rumahtangga Dalam Islam


Fatwapedia.com – Dalam kehidupan berumah tangga, pasti sering berlaku perselisihan antara suami isteri. Pertengkaran ini adalah sesuatu yang dianggap biasa dan biasa, kembali semula jika masalah itu dapat diselesaikan dengan baik dengan mencari jalan penyelesaian yang terbaik.
Dalam Al-Quran dijelaskan:
“Wahai sekalian manusia, bertakwalah kepada Tuhan kamu yang telah menciptakan kamu dari diri yang satu dan daripadanya menciptakan jodohnya, dan memperkembang biakkan daripada keduanya lelaki dan perempuan yang banyak; dan bertakwa kepada Allah SWT. atas nama siapa kamu saling bertanya, terutama tentang hubungan kekerabatan. Sungguh Allah SWT. adalah pengawas atas kamu.” (An Nisa: 1) 
Rasulullah shallallahu ‘alaihi wasallam juga bersabda:
“Perkahwinan adalah sunnahku, sesiapa yang tidak mengamalkan sunnahku bererti bukan dari golonganku. Awak patut kahwin, memang dengan bilangan awak saya akan gandakan orang. Sesiapa yang mempunyai harta hendaklah berkahwin, dan siapa yang tidak boleh berpuasa, kerana puasa ia adalah perisai.”
Dalam hadis HR Muslim dijelaskan:
إِنَّ الْمَرْأَةَ خُلِقَتْ مِنْ ضِلَعٍ لَنْ تَسْتَقِيمَ لَكَ عَلَى طَرِيقَةٍ، فَإِنِ اسْتَمْتَعْتَ بِهَا اسْتَمْتَعْتَ بِهَا وَبِهَا عِوَجٌ، وَإِنْ ذَهَبْتَ تُقِيمُهَا، كَسَرْتَهَا وَكَسْرُهَا طَلَاقُهَا  
“Sesungguhnya wanita diciptakan dari tulang rusuk. Ia tidak akan pernah lurus untuk anda di jalan raya. Jika anda ingin berseronok dengannya, maka bersenang-senanglah. Namun, masih ada kebengkokan dalam dirinya. Jika anda cuba meluruskannya, anda akan mematahkannya. Dan pecahnya adalah talak,” (HR Muslim).
Dalam ayat di atas, dapat disimpulkan bahawa setiap keluarga harus memahami sifat sabar dalam menghadapi masalah rumah tangga. Kedua-dua suami dan isteri harus menerima pembetulan dari pandangan masing-masing. Sehingga anda menemui penyelesaian terbaik. Islam memandang cara menangani masalah rumah tangga dalam Islam seperti berikut:
1. Selesai Melalui Cinta
Setiap masalah yang berlaku boleh diselesaikan melalui kasih sayang, contohnya, mengajak pasangan bergurau senda, bercakap dari hati ke hati, berjalan-jalan sambil berbual, atau memasak makanan bersama. Tahu juga hukum menganggu rumah tangga orang lain.
Seperti api yang dipadamkan dengan air, kaedah ini berkesan untuk setiap pasangan. Rasulullah SAW juga sentiasa lemah lembut dan penyayang terhadap keluarganya. Jadi, kita sebagai manusia hendaklah mencontohi akhlak Rasulullah SAW.
Firman Allah SWT: “Maka disebabkan rahmat Allah kamu berlaku lemah lembut terhadap mereka, sekiranya kamu bersikap keras lagi berhati kasar, tentulah mereka menjauhkan diri dari sekelilingmu.” (QS. Ali Imran: 159)
2. Saling Memberi Nasihat
Apabila ada masalah dalam kehidupan rumahtangga, janganlah kedua-duanya (suami isteri) pentingkan diri sendiri dan marah juga. Tindakan ini hanya akan memburukkan masalah dan anda tidak akan menemui penyelesaian.
Sebaliknya, kewajiban suami dalam Islam ialah memberi nasihat yang baik kepada isterinya. Ajak isteri anda duduk di sebelah anda kemudian ucapkan kata-kata lembut dan nasihat kepadanya. Ketahui hak isteri dalam rumahtangga supaya sentiasa tahu apa yang isteri perlukan.
Allah SWT berfirman:
“Wanita-wanita yang kamu khawatirkan nusyuznya maka nasihatilah mereka, maka nasihatilah mereka dan pisahkanlah mereka di atas tempat tidur mereka, dan pukullah mereka. Kemudian jika mereka mentaatimu, maka janganlah kamu mencari-cari jalan untuk menyusahkan mereka. Sesungguhnya Allah Maha Tinggi lagi Maha Besar. Dan jika kamu khuatir akan timbul perselisihan di antara keduanya, maka utuslah seorang hakim dari keluarga lelaki dan seorang hakim dan seorang hakim dari keluarga wanita Jika kedua-dua orang hakam itu berniat melakukan perbaikan, nescaya Allah akan memberi taufik kepada suami isteri itu. Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui lagi Maha Mengetahui.” (An Nisa’: 34-35).
3. Saling terbuka
Selepas berkahwin, jangan ada rahsia antara pasangan, sentiasa terbuka antara satu sama lain. Dengan saling terbuka kepada pasangan anda, segala masalah dan sakit hati anda akan lebih terbuka kepada pasangan anda.
Jangan memendam masalah sendirian, kerana ini boleh mencetuskan perselisihan faham yang mengakibatkan kehancuran rumah tangga.
4. Saling Memaafkan
Masalah tidak akan selesai jika kedua-dua pasangan sama-sama pentingkan diri dan degil. Cubalah saling memaafkan antara satu sama lain, dan jangan pandang suami atau isteri dahulu. Bijaklah, kerana orang yang sudi memaafkan kesalahan orang lain, baginya pahala yang indah dari Allah Ta’ala.
Kata-kata yang baik dan memaafkan lebih baik daripada sedekah yang disertai dengan sesuatu yang menyakitkan (perasaan penerima). Allah Maha Kaya lagi Maha Penyantun.” (QS. Al-Baqarah: 263) 
5. Tingkatkan Taqwa
Apabila pelbagai kaedah telah digunakan untuk menyelesaikan masalah rumahtangga tetapi tidak berjaya, cuba tingkatkan taqwa. Kerana Allah berjanji akan memberikan jalan keluar bagi orang yang bertaqwa, Allah berfirman:
وَمَنْ يَتَّقِ اللَّهَ يَجْعَلْ لَهُ مَخْرَجًا
Artinya: “Barangsiapa yang bertakwa kepada Allah, niscaya Dia akan membukakan jalan keluar baginya. Dan Dia memberinya rezeki dari arah yang tidak disangka-sangkanya. Dan barangsiapa yang bertawakal kepada Allah, niscaya Allah akan memenuhi (keperluan)nya. (QS. Ath-Thalaq (65): 2-3)
Perkahwinan adalah ikatan yang paling suci dan ibadah sepanjang hayat yang mesti dipelihara. Pelbagai usaha perlu dilakukan agar rumah tangga terjaga. Sebagai jalan keluar bagaimana menyelesaikan masalah rumah tangga dalam Islam di atas boleh diaplikasikan.
Namun, tidak mustahil segala usaha untuk mempertahankannya tidak akan berjaya, terdapat undang-undang dan peraturan yang mewajibkan setiap perceraian dengan tuntutan yang jelas dan boleh disahkan. Fahami hukum menceritakan masalah rumah tangga kepada orang lain.
Oleh kerana perkahwinan dilakukan dengan tujuan untuk diterima, maka penyelesaiannya juga harus dilakukan dengan cara yang boleh diterima. Demikian maklumat tentang cara menangani masalah rumah tangga dalam Islam. Semoga bermanfaat.

Leave a Comment