6 Adab Seorang Isteri Apabila Suami Pergi Dalam Islam Dan Dalilnya


Fatwapedia.com – Rumah tangga terbina dengan kerjasama yang baik antara suami isteri. Suami sebagai ketua rumah tangga yang bertanggungjawab menyara keluarga adakalanya terpaksa pergi agak jauh dan lama, tetapi ketika inilah isteri diminta dapat bekerja dengan baik. Diharapkan isteri dapat menjaga adab ketika suami tiada. Berikut adalah beberapa adab isteri ketika suaminya tiada: 

1. Tidak menyambut tetamu lelaki

Apabila suami pergi, isteri hendaklah menjaga maruahnya dengan menjauhi segala jenis fitnah dan maksiat yang lain. Salah satu caranya ialah dengan tidak membenarkan tetamu lelaki masuk ke dalam rumah. Hal ini juga telah dijelaskan oleh Rasulullah dalam khutbahnya,
Bertakwalah kepada Allah mengenai hak isteri kamu. Anda mengambil mereka dengan amanah dari Allah, dan anda sah menjalinkan hubungan dengan mereka kerana Allah menghalalkannya melalui kontrak. Hak anda adalah kewajipan mereka, mereka tidak boleh memasukkan lelaki ke dalam rumah. Jika mereka melanggarnya, pukul mereka dengan tumbukan yang tidak menyakitkan. Walaupun mereka mempunyai hak untuk diberikan makanan dan pakaian dengan cara yang munasabah, itu adalah kewajipan anda. (Riwayat Muslim 1218).

2. Jaga harta suami

Dari ‘Abdullah bin Yahya al-Anshari: Salah satu kewajipan isteri baik ketika suami ada mahupun ketika suami tiada ialah menjaga harta suami. Seorang isteri dilarang membelanjakan harta suaminya tanpa izin suami. salah seorang anak lelaki Ka’ab bin Malik- dari ayahnya, dari kakeknya bahawa neneknya, Khairah, isteri Ka’ab bin Malik, datang kepada Nabi Shallallahu ‘alaihi wa sallam dengan membawa perhiasannya dan berkata: “Aku bersedekahlah dengan ini.” Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda kepadanya: Seorang wanita tidak boleh memberi apa-apa kecuali dengan izin suaminya; adakah kamu telah meminta izin daripada Ka’ab?” 
Dia menjawab: “Ya.” Kemudian Rasulullah mengutus seseorang kepada Ka’ab untuk bertanya kepadanya: “Apakah kamu mengizinkan Khairah bersedekah dengan perhiasannya?” Dia menjawab: “Ya.” Maka Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wa sallam menerima perhiasan itu daripadanya. Namun larangan ini bukan sahaja untuk harta yang besar, tetapi juga makanan.
Abu Umamah al-Bahili Radhiyallahu anhu berkata: “Aku mendengar Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda, dalam khutbahnya tentang haji Wada’:
Seorang wanita tidak boleh membelanjakan sesuatu dari rumah suaminya kecuali dengan izin suaminya.’ Ditanyakan (kepadanya), ‘Wahai Rasulullah, tidak juga makanan?’

3. Keluar rumah tanpa kebenaran

Seorang isteri yang suaminya berada di rumah sendirian tidak boleh keluar rumah tanpa kebenaran suami, lebih-lebih lagi jika suami berada di luar. Maka sudah pasti isteri mesti berada di rumah semasa suami tiada. Di zaman serba canggih ini, seorang isteri boleh menghubungi suami melalui telefon untuk meminta izin suami jika mahu keluar rumah. 
Jadi manfaatkan kemajuan teknologi ini jika anda ingin meminta izin. Dari Ibnu Umar yang pernah meriwayatkan, ketika seorang wanita datang kepada Rasulullah. dan berkata, “Wahai Rasulullah, apakah hak seorang suami terhadap isterinya?”
Baginda menjawab, “Hak suami ke atas isterinya ialah isterinya tidak keluar rumah melainkan dengan izinnya; jika dia tinggal di luar rumah maka Allah, malaikat rahmat dan malaikat murka akan melaknatnya sehingga dia bertaubat dan pulang ke rumah.” (Riwayat Ibnu Abu Syaibah) 
Dalam Islam wanita adalah aurat, maka hendaklah diam di rumah selagi tidak ada keperluan yang mendesak. Seorang wanita adalah aurat, apabila dia keluar (dari rumahnya) syaitan selalu mengintainya” (HR Tirmidzi, dinilai shahih oleh al-Albani)
Ibnu Muflih al Hambali berkata:
“Diharamkan bagi seorang wanita keluar dari rumah suaminya tanpa izinnya, kecuali dalam keadaan darurat atau kewajipan syarak.” (Adab Syar’iyyah: 3/375) 

4. Berhias

Apabila suami tiada di rumah, jangan berlebihan. Sebenarnya dalam Islam, berhias hanya boleh dilakukan di hadapan suami. Manakala menjaga kebersihan dan kekemasan perlu dilakukan setiap masa, cuma berhias tidak boleh dilakukan ketika tiada suami di rumah kerana takut difitnah.
Allah ta’ala berfirman,
وَقَرْنَ فِيْ بُيُوْتِكُنَّ وَلَا تَبَرَّجْنَ تَبَرُّجَ الْجَاهِلِيَّةِ الْاُوْلٰى وَاَقِمْنَ الصَّلٰوةَ وَاٰتِيْنَ الزَّكٰوةَ وَاَطِعْنَ اللّٰهَ وَرَسُوْلَهٗ ۗۗ
Dan hendaklah kamu tetap di rumahmu dan janganlah kamu berhias dan bertingkah laku seperti orang-orang jahiliyah yang dahulu…” (QS. Al-Ahzaab, 33: 33).

5. Berdoa

Apabila suami tiada hendaklah mendoakan keselamatan dan dipermudahkan jalan rezeki buat suami. Kekuatan doa dari isteri adalah senjata terbesar dan paling ampuh dalam setiap langkah dan usaha suami.
Rasulullah SAW bersabda:
“Sesungguhnya doa yang dimakbulkan segera adalah doa seorang isteri kepada suaminya yang tidak serumah atau berjauhan.” (HR. Tirmidzi). 

6. Mendidik anak-anak

Walaupun suami keluar, isteri tidak boleh meninggalkan kewajipannya di rumah iaitu mendidik anak.
Nabi shallallahu ‘alaihi wa sallam:
كُلُّكُمْ رَاعٍ، وَكُلُّكُمْ مَسْؤُولٌ عَنْ رَعِيَّتِهِ، وَاْلأَمِيْرُ رَاعٍ، وَالرَّجُلُ رَاعٍ عَلَى أَهْلِ بَيْتِهِ، وَالْمَرْأَةُ رَاعِيَةٌ عَلَى بَيْتِ زَوْجِهَا وَوَلَدِهِ، فَكُلُّكُمْ رَاعٍ، وَكُلُّكُمْ مَسْؤُولٌ عَنْ رَعِيَّتِهِ.
“Kamu adalah pemimpin, dan kamu bertanggungjawab terhadap orang yang dipimpinnya. Seorang Amir (raja) adalah pemimpin, seorang suami juga adalah pemimpin atas keluarganya, dan seorang isteri juga adalah pemimpin bagi rumah suaminya dan anak-anaknya. Kamu adalah pemimpin dan kamu akan bertanggungjawab atas kepimpinan mereka.”
Adab Seorang Isteri Apabila Suami Pergi Dalam Islam Dan Dalilnya. Itulah antara adab isteri apabila suami pergi. Semoga artikel ini dapat menambah wawasan rumah tangga kita agar menjadi keluarga yang dirahmati Allah. Amin!

Leave a Comment