Suami Isteri Wajib Tahu 13 Larangan Ini tidak Boleh Dilakukan Pada Bulan Ramadan


Fatwapedia.com – Ramadan adalah antara bulan yang paling ditunggu-tunggu oleh semua umat Islam di dunia. Ramadan juga dikenali sebagai bulan yang mulia. Kerana selama sebulan penuh kita diwajibkan menjalankan ibadah puasa Ramadhan kerana puasa merupakan salah satu kewajipan bagi umat Islam berdasarkan rukun Islam. Kewajipan ini juga dinyatakan dalam firman Allah SWT berikut:
“Hai orang-orang yang beriman, diwajibkan atas kamu berpuasa sebagaimana diwajibkan atas orang-orang sebelum kamu agar kamu bertakwa” (QS. Al Baqarah 183).
Ramadan adalah bulan yang penuh keberkatan dan ladang pahala bagi umat Islam. Oleh itu, kita disarankan untuk sentiasa menanamkan kebaikan dan menjauhi keburukan dalam bentuk larangan serta perkara yang tidak boleh dilakukan pada bulan Ramadhan sebagai syarat sah puasa di bulan Ramadhan.
Allah SWT menjanjikan ganjaran tujuh kali ganda bagi setiap amalan dan amalan yang dilakukan di bulan Ramadhan. Sebaliknya, ia juga memberi lipatan dosa atas perbuatan yang tidak dibenarkan.
Bagi suami isteri, sudah tentu berpuasa bersama adalah satu keseronokan tersendiri. Kedua-dua suami dan isteri boleh sama-sama beramal demi puasa yang sempurna.
Oleh itu, amat penting untuk mengetahui apakah perkara-perkara yang dilarang suami isteri di bulan Ramadhan seperti hukum bersetubuh di bulan Ramadhan.
Terutama bagi mereka yang baru berpasangan, atas sebab ini anda boleh mendengar artikel berikut yang akan membincangkan 13 perkara yang tidak boleh dilakukan oleh suami isteri di bulan Ramadhan menurut Islam.
Perkara Yang Tidak Patut Dilakukan Suami Isteri Di Bulan Ramadhan menurut Islam

1. Bersetubuh di siang hari

Perkara pertama yang tidak boleh dilakukan ialah melakukan persetubuhan pada siang hari. Walaupun isteri dan suami merupakan pasangan yang sah, namun pada bulan Ramadan anda wajib menahan nafsu untuk melakukan hubungan intim terutama pada waktu siang.
Kerana ketika berpuasa, kamu dituntut untuk dapat menahan nafsu agar puasa menjadi sempurna. Jika anda berazam untuk melakukan persetubuhan pada siang hari maka sudah tentu puasa anda akan terbatal dan pastinya amat merugikan diri anda sendiri.
Allah berfirman:
“…maka sekarang (pada waktu malam) bersetubuhlah dengan mereka (isteri-isteri kamu)…”
Tidak ada larangan bersetubuh dengan suami isteri, tetapi waktu yang sesuai untuk melakukannya ialah pada waktu malam sebagai pahala bersetubuh di bulan Ramadhan. Kerana pada waktu itu ibadah puasa kamu telah dinyatakan lengkap.

2. Bersetubuh selepas sahur

Perkara seterusnya yang tidak dibenarkan ialah bersetubuh selepas sahur. Memasuki subuh menurut kajian adalah masa terbaik untuk mendapatkan hubungan yang berkualiti dalam kehidupan seksual pasangan suami isteri. Ramai pakar mengesyorkan melakukannya pada jam ini supaya peluang untuk mendapatkan zuriat lebih cepat.
Namun, sebagai catatan, tidak boleh melakukan persetubuhan selepas sahur, kerana perbuatan itu boleh membuat anda pergi terlalu jauh hingga subuh dan akhirnya berbuka.

3. Bermesra sehingga keluar air mani

Bukan sahaja bersetubuh, bermesra dengan pasangan yang berbeza dengan zina dalam Islam sehingga keluar air mani juga tidak dibenarkan pada bulan Ramadan. Pengeluaran air mani dengan sengaja adalah antara perkara yang boleh membatalkan puasa. Sehingga bermesra dengan isteri ketika berpuasa adalah sesuatu yang tidak boleh dilakukan oleh pasangan suami isteri.
buat keluar
Selain bermesra, bermesra atau aktiviti yang lebih intim daripada bermesra juga adalah perkara yang tidak patut dilakukan. kenapa? Kerana jika hal ini berterusan dan menimbulkan syahwat kepada mereka berdua maka sudah tentu ia akan menuju ke peringkat seterusnya iaitu persetubuhan. Sudah tentu perkara ini dilakukan dengan sengaja supaya ia bukan sahaja membatalkan puasa malah mencemarkan inadah puasa dan amalan peribadi kita.

5. Bergaduh

Bulan puasa adalah saat terbaik untuk seluruh keluarga Islam. Mereka akan lebih intim di mana mereka selalu bersahur dan berbuka bersama. Maka sudah tentu nilai keluarga akan lebih terserlah. Oleh itu, usahlah menyampah dengan kejadian pergaduhan yang biasa berlaku dalam pasangan suami isteri.

6. Suami menolak isteri

Hadis berikut:
“Perceraian adalah perkara yang dibolehkan, tetapi paling dibenci oleh Allah SWT.” (Riwayat Abu Daud, Ibnu Majah dan Al Baihaqy).
Talak adalah perkara yang dibenci Allah walaupun tidak dilarang dalam Islam sebagaimana hukum talak pada bulan Ramadhan. Perkara yang dibenci Allah jika dilakukan dalam bulan yang penuh rahmat dan keberkatan sudah tentu akan meruntuhkan hakikat puasa.
Dan rasanya tidak betul, jika kemudian suami terpaksa bercerai di saat Ramadhan sepatutnya dalam menyatukan dan mengeratkan hubungan suami isteri.

7. Isteri tidak menyediakan hidangan suami

Sebagaimana firman Allah Subhanahu wa Ta’ala:
Tuhan merahmati kamu
“…Dan makan dan minumlah sehingga jelas bagimu benang putih dari benang hitam, [5] iaitu fajar…” [Al-Baqarah: 187]
Isteri dituntut agar dapat menjalankan kewajibannya dalam melayani suaminya. Baik zahir mahupun batin. Oleh itu, di bulan puasa, isteri wajib menyediakan hidangan untuk suaminya. Kerana pada hari biasa, melayan suami pasti mendatangkan pahala lebih-lebih lagi jika dilakukan pada bulan Ramadan. Maka pastilah pahalanya akan dilipatgandakan.

8. Marah tanpa sebab

Ramadhan mengajar kita supaya mampu menahan nafsu dan mengurangkan kemarahan. Semestinya dalam kehidupan berpasangan tidak akan terlepas dari namanya bertelagah dan bergaduh. Dua perkara ini akan menimbulkan kemarahan antara keduanya. Sudah tentu kemarahan yang muncul itu secara langsung akan mempengaruhi puasa yang dijalankan. Jangan biarkan anda hanya berlapar dan dahaga tanpa mendapat pahala puasa sepanjang hari yang dilakukan hanya kerana marah.

9. Tidak menyediakan juadah berbuka puasa

“Siapa yang memberi makan orang yang berpuasa, maka dia akan mendapat pahala seperti orang yang berpuasa, tanpa mengurangi pahala orang yang berpuasa itu sedikit pun,” (H.R. Tirmidzi no. 807, Ibnu Majah no. 1746, dan Ahmad 5/192).
Terdapat banyak cara untuk mendapatkan pahala di bulan Ramadhan, salah satu caranya ialah menyediakan juadah berbuka puasa. Sudah tentu hal ini tidak boleh dilepaskan oleh isteri-isteri yang menambah pahala puasa. Oleh itu, jangan sengaja sediakan juadah untuk suami jika tidak berbuka kerana tidak boleh di bulan Ramadhan.

10. Mandi Bersama

Jika anda mempunyai tabiat romantik, salah satunya ialah mandi bersama. Oleh itu, anda perlu mengeluarkan ini terlebih dahulu semasa Ramadan tiba. Kerana ini dikhuatiri boleh mencetuskan syahwat yang kemudiannya boleh membawa kepada perkara yang membatalkan puasa.

11. Menyentuh kemaluan Isteri

Hakim bin Iqal yang berkata:
Aku bertanya kepada Aisyah “Apakah yang haram bagiku terhadap isteriku sedangkan aku sedang berpuasa.” Dia menjawab: “Kemaluannya”.
Selain perkara di atas, suami tidak sepatutnya melakukan perkara ini kerana ia dirasakan akan mengurangkan fokus dalam berpuasa. Yang dimaksudkan tidak lain dan tidak bukan ialah memegang kemaluan isteri. Keadaan ini dikhuatiri boleh mencetuskan keinginan seksual yang lebih besar dengan sengaja kemudiannya berbuka demi syahwat.

12. Berjimak pada waktu subuh dan tidak berhenti apabila azan subuh tiba

Imam An-Nawawi Rahimahullah berkata,
لو طلع الفجر, وهو مجامع فَنَزَعَ في الحال صحَّ صومُه
“Jika telah terbit fajar (masuk subuh) sedang dia dalam keadaan jima’ maka dia segera mencabutnya dengan segera. Maka sah puasanya.”
Sebenarnya ada beberapa pendapat yang membenarkan persetubuhan selepas subuh. Namun, apabila azan subuh berkumandang, anda mesti segera menghentikan aktiviti ini.
Kerana jika anda berhenti pada waktu itu maka puasa anda tetap diterima dan boleh diteruskan. Namun, jika anda tidak berhenti, anda mungkin tidak dapat meneruskan puasa.

13. Isteri Saman Suami untuk Bercerai

Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda,
أيُّمَا امْرَأَةٍ سَأَلَتْ زَوْجَهَا طَلاَقًا فِى غَيْرِ مَا بَأْسٍ فَحَرَامٌ عَلَيْهَئِ رَاُهَا
“Mana-mana wanita yang meminta cerai tanpa alasan yang jelas, maka haram baginya mencium bau syurga.” (Riwayat Abu Daud no. 2226, Tirmidzi no. 1187 dan Ibnu Majah no. 2055. Abu Isa At Tirmidzi mengatakan bahwa hadis ini hasan. Al Hafizh Abu Thohir mengatakan bahwa hadis ini sahih).
Itulah 13 perkara yang tidak boleh dilakukan oleh suami isteri di bulan Ramadhan menurut Islam. Semoga dapat menjadi ilmu tambahan sebagai sumber syariat Islam dan tujuan hidup menurut Islam. Supaya pasangan dapat menjalankan ibadah puasa dengan lebih fokus dan meraih pahala yang berlipat kali ganda.

Leave a Comment