Bolehkah Isteri Meminta Cerai Kerana Tiada Persefahaman?


Fatwapedia.com – Dalam menjalinkan hubungan perkahwinan, sudah tentu sesiapa pun mahu rumah tangganya berjalan dengan baik tanpa sebarang halangan. Islam itu sendiri adalah agama yang selalu menganjurkan umatnya untuk membina hubungan suami isteri yang baik dan menimbulkan rasa kasih sayang di antara mereka, sebagaimana firman Allah SWT dalam surat Ar rum ayat 21 yang berbunyi.
وَمِنْ آيَاتِهِ أَنْ خَلَقَ لَكُمْ مِنْ أَنْفُسِكُمْ أَزْوَاجًا لِتَسْكُنُوا إِلَيْهَا وَجَعَلَ بَيْنَكُمْ مَوَدَّةً وَرَحْمَةً ۚ إِنَّ فِي ذَٰلِكَ لَآيَاتٍ لِقَوْمٍ يَتَفَكَّرُونَ
“Dan di antara tanda-tanda kekuasaan-Nya ialah Dia menciptakan untukmu isteri-isteri dari jenismu sendiri, supaya kamu cenderung dan merasa tenteram kepadanya, dan dijadikan-Nya diantaramu rasa kasih dan sayang. Sesungguhnya pada yang demikian itu benar-benar terdapat tanda-tanda bagi orang-orang yang berfikir.” (QS Ar Rum: 21)
Pun begitu, tidak selamanya dan tidak semua pasangan suami isteri sentiasa bahagia rumah tangga. Kadangkala masalah timbul dan menyebabkan keretakan hubungan suami isteri. Seringkali kita mendengar seorang isteri menyaman suaminya untuk cerai, maka apakah hukum sebenarnya bagi wanita yang menyaman suaminya untuk cerai dalam Islam? Untuk mengetahuinya, lihat penjelasan berikut.

Definisi Tuntutan untuk Perceraian (khulu’/fasakh)

Seorang wanita atau isteri boleh memfailkan saman cerai terhadap suaminya. Talak itu sendiri adalah istilah yang diberikan kepada wanita atau isteri yang memfailkan cerai daripada suaminya. Permintaan cerai dikemukakan oleh wanita tersebut kepada mahkamah dan kemudian mahkamah akan memproses dan meluluskan atau menolak saman cerai tersebut. Walaupun keputusan cerai di tangan suami, jika mahkamah atau hakim meluluskan saman cerai daripada isteri, maka hakim boleh memaksa suami jatuh talak.
Dalam Islam, perceraian mempunyai dua istilah iaitu fasakh dan khulu. fasakh ialah pelepasan ikatan perkahwinan antara suami isteri dan isteri tidak mengembalikan hmaharnya atau memberi pampasan kepada suaminya. Manakala khulu pula ialah saman cerai isteri yang mana dia mengembalikan sebahagian harta atau mas kahwinnya kepada suaminya.

Undang-undang Wanita Saman Suami untuk Bercerai

Seorang wanita atau isteri boleh menyaman suaminya untuk cerai asalkan syarat dan alasannya jelas. Dalam sebuah hadis diriwayatkan bahawa seorang wanita takut melakukan kekufuran kerana tidak menyukai suaminya, walaupun suaminya mempunyai perangai yang baik, isterinya tidak menyukai susuk tubuhnya. Ini disebutkan dalam hadis berikut:
“Dari Ibn ‘Abbas, bahawa isteri Tsâbit bib Qais datang kepada Nabi shallallahu ‘alaihi wa sallam dan berkata: “Wahai Rasulullah. Saya tidak mencela Tsabit bin Qais atas akhlak dan agamanya, tetapi saya takut melakukan kekufuran dalam Islam.” lalu Nabi Shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda: “Mahukah kamu mengembalikan kepadanya kebunnya?” Dia menjawab, “Ya, Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wa sallam,” lalu beliau Shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda: “Ambillah kebun itu, dan ceraikannya”. [Riwayat al-Bukhari]

Saman Bercerai Tanpa Sebab

Wanita yang menuntut cerai kepada suaminya tanpa sebab, maka haram baginya mencium bau syurga sebagaimana disebutkan dalam hadis Nabi Muhammad berikut.
“Wanita mana-mana yang meminta (menuntut) cerai kepada suaminya tanpa alasan yang benar, maka haram bagi wanita itu bau syurga.” (Diriwayatkan oleh Abu Dawud, Al-Tirmidzi, dan Ibn Majah. Ditugaskan oleh Syaikh Al-Albani dalam Sahih Abi Dawud)
Justeru, dapat dilihat bahawa seorang mertua meminta cerai atau seorang isteri boleh memfailkan cerai dengan alasan yang jelas dan tidak benar jika seorang wanita atau isteri menyaman suaminya untuk cerai tanpa sebab yang jelas dan ini dibenci oleh Allah SWT.

Punca Wanita Menyaman Suaminya untuk Bercerai

Tujuan utama perkahwinan adalah untuk membina keluarga yang sakinah, mawaddah dan warahmah. Namun, jika berlaku sesuatu yang membebankan isteri, dia boleh memfailkan penceraian daripada suaminya. Bagi seorang wanita, boleh baginya memfailkan cerai daripada suaminya dengan alasan syariah. Sebab-sebab ini termasuk:

1. Suami membenci isteri tetapi tidak mahu menceraikannya

Seorang isteri boleh menyaman suaminya untuk cerai jika suaminya tidak menyayanginya dan jelas meluahkan rasa benci terhadap isterinya sehingga membuatkan isteri berasa tidak senang sedangkan suami juga tidak mahu menceraikannya. 

2. Suami mendera isteri

Jika seorang suami gemar mencaci, memaki hamun dan mendera isterinya secara fizikal dan menyusahkan isterinya, maka boleh bagi isteri atau wanita itu memfailkan cerai terhadap suaminya.

3. Suami tidak menjalankan kewajipan agama

Suami yang tidak pernah menunaikan kewajipan terhadap isteri misalnya, berbuat jahat terhadap isteri, tidak menjalankan perintah agama, berzina, curang dan sebagainya. Jika suami bersikap begini, sudah menjadi lumrah isteri memfailkan cerai daripada suaminya. 

4. Suami tidak menyara isteri

Kewajipan dan kewajipan seorang suami adalah memberi nafkah kepada isterinya dan jika suami tidak mahu memberi nafkah kepada isterinya walaupun dia tidak memiliki atau memiliki apa-apa harta maka boleh bagi isteri untuk memfailkan cerai.

5. Suami tidak memenuhi keperluan biologi isteri

Seorang isteri boleh menyaman suaminya untuk cerai jika suami tidak dapat memenuhi keperluan biologinya kerana penyakit atau kecacatan, atau jika suami mempunyai isteri lain dan dia tidak memenuhi keperluan isterinya kerana dia lebih suka isteri lain. Atas sebab ini, isteri boleh memfailkan cerai.

6. Berita dan keberadaan suami tidak jelas

Suami yang hilang dan tidak kedengaran setelah sekian lama meninggalkan isteri, contohnya untuk mencari rezeki, isteri boleh memfailkan cerai. Ini disebutkan dalam sebuah hadis di bawah:
Diriwayatkan daripada Umar RA bahawa seorang wanita telah datang kepadanya yang telah kehilangan berita tentang keberadaan suaminya. Kemudian Umar berkata: tunggu selama empat tahun, dan wanita itu melakukannya. Kemudian ia datang lagi (selepas empat tahun). Umar berkata: tunggulah (iddah) selama empat bulan sepuluh hari. Kemudian wanita itu melakukannya. Dan apabila dia kembali, Umar berkata: siapakah penjaga lelaki (suami) wanita ini? lalu mereka membawa wali itu dan Umar berkata: “ceraikan dia”, lalu ceraikannya. Kemudian Umar berkata kepada perempuan itu: “Nikah (lagi) dengan lelaki yang kamu kehendaki”.

7. Isteri tidak menyukai suaminya dan takut melakukan kekufuran

Jika seorang isteri tidak menyukai suaminya dan dia takut melakukan kekufuran dan menunaikan kewajipannya sebagai seorang isteri dengan sebaiknya, bolehlah dia memfailkan cerai daripada suaminya asalkan dia sanggup mengembalikan jumlah harta atau mahar. diberikan oleh suaminya seperti yang disebutkan dalam hujah sebelumnya.
Dapat disimpulkan bahawa hukum wanita menyaman suaminya untuk cerai adalah boleh atau sah selagi isteri mempunyai alasan yang jelas mengapa dia menyaman suaminya untuk cerai. Pun begitu, adalah lebih baik sekiranya isteri yang mengalami masalah dalam rumah tangga bersabar dan terus menerima serta mendoakan suaminya agar rumah tangga terjaga dengan baik. Semoga bermanfaat.

Leave a Comment