Hukum Isteri Bercakap Kasar Dengan Suami Dalam Islam


Fatwapedia.com – Islamlah yang mengatur perkara kecil kepada perkara besar yang sering dilupakan oleh manusia. Dalam agama Islam, telah diatur sedemikian rupa berkenaan Hukum Isteri Bercakap Kasar Dengan Suami dan Bersopan-Santun terhadap pasangan dalam rumah tangga.
Sebelum berbincang lebih lanjut mengenai Hukum isteri bercakap kasar kepada suami, ketahuilah penjelasan tingkah laku sopan dalam perkahwinan yang patut anda sebagai seorang isteri tahu.
Dalam kitab Muamalah Menurut Al-Quran, As-Sunnah, dan Ulama oleh Muhammad Bagir, dijelaskan bahawa Nabi Muhammad selalu mengucapkan basmallah dan berdoa taawudz ketika ingin menjalin hubungan intim dengan isteri-isterinya.
Abdullah bin Abbas dalam riwayatnya berkata bahawa Rasulullah bersabda: “Hukum anna ahadukum idza arada an ya’ti ahlahu faqaala; bismillahi allahumma janabna as-syaithaana wa janabna maa razaqtana fa innahu in yuqaddar bainahuma waladun fii dzalika lam yadhurruhu syaithaanun Abadan”.
Artinya: “Jika seseorang di antara kamu mendatangi (ingin menyetubuhi) isterinya, maka ucapkanlah: Dengan nama Allah, ya Allah, jauhkanlah kami dari gangguan syaitan dan jauhkanlah syaitan dari rezeki yang telah Engkau anugerahkan. pada kita. Kemudian jika Allah menetapkan kelahiran anak dari hubungan intim itu, nescaya syaitan tidak akan dapat membahayakan anak itu selama-lamanya,”.
Hadis di atas diriwayatkan oleh Imam Bukhari dan Imam Muslim dan menjadi hadis sahih. Salah satu kebaikan seorang isteri bersopan santun dan berbudi bahasa terhadap suaminya ialah melayan suami dan menjaga agar tidak melihat aurat satu sama lain secara kasar, walaupun menanggalkan pakaian secara keseluruhannya adalah dibenarkan.
Nabi Muhammad SAW bersabda: “An-nazharu ilal-farji yuritsu at-thamsa ay al’ama”. Maksudnya: “Melihat kemaluan wanita boleh menyebabkan buta,”. Dalam riwayat lain, Nabi juga menasihati umat Islam supaya menutup sebahagian daripada tubuh pasangannya.

Ihsan Adab Dalam Perkahwinan

Adab dalam perkahwinan seterusnya adalah tidak kasar dan ketika melakukan persetubuhan, lakukan tindakan fizikal terlebih dahulu seperti berpelukan, bercium dan lain-lain tindakan emosi sebelum penetrasi. Supaya setiap pasangan bersedia dari segi fizikal dan psikologi.
Sewajarnya dalam perkahwinan, adab keluar rumah bagi isteri terhadap pasangan ditetapkan agar perkahwinan berjalan dengan harmoni. Termasuk adab keluar rumah untuk wanita yang mengelak konflik dengan suaminya. Seperti yang diketahui bahawa syurga isteri adalah keredhaan suaminya. Atas sebab ini, isteri hendaklah menghormati dan tidak bercakap kasar dengan suaminya.

Hukum Isteri Bercakap Kasar Dengan Suami

Dalam Islam hukum isteri yang sering marah-marah lebih-lebih lagi hingga menjerit-jerit kepada suaminya adalah satu kelakuan yang tidak boleh kerana ia adalah dosa besar. Kerana suami adalah ketua keluarga yang harus dihormati dan ditaati oleh isteri Tugas isteri adalah menghormati dan melayan suami. Itulah pahala seorang isteri.
Rasulullah SAW juga bersabda bahawa kedudukan suami sangat tinggi terhadap isterinya. “Seandainya aku boleh menyuruh seorang lelaki untuk sujud kepada yang lain, nescaya aku akan memerintahkan seorang isteri untuk sujud kepada suaminya.” (Riwayat Abu Daud, Al-Hakim, Tirmidzi).
Lalu bagaimana jika isteri memarahi suami kerana suami melakukan kesalahan? Manusia tidak terlepas dari kesilapan, dan menjadi kewajipan seorang isteri jika suaminya melakukan kesilapan, hendaklah diingatkan, tetapi tetap dengan cara yang baik, bercakap dengan lemah lembut dan tidak kuat atau menjerit, apatah lagi menyinggung perasaan suami.
Apabila seorang isteri memarahi suaminya, membentak, menzalimi. Ini sudah menunjukkan bahawa wanita itu adalah isteri yang derhaka kepada suaminya. Bahkan dalam Hadis Rasulullah SAW telah dijelaskan sebagai berikut:
Bukanlah seorang isteri menyakiti suaminya di dunia ini, tetapi isteri dari golongan malaikat pun berkata, “Jangan sakiti dia.” Semoga Allah menentangmu. Dia (suami) hanyalah tetamu di sisi kamu, dia hampir meninggalkan kamu untuk datang kepada kami.” (HR At-Tirmidzi).

Sebab Isteri Tidak Boleh Berkata Kasar Kepada Suami

Sebab hukum isteri bercakap kasar kepada suami adalah tidak boleh. Kerana suatu hari nanti kamu akan mendapat dosa besar dan mendapat saingan yang berat dari malaikat Allah SWT. Sepatutnya bercakap kasar dengan suami ini tidak boleh dilakukan.
Adab menjaga lidah bagi wanita.Jika isteri berasa marah yang tidak dapat dibendung, malah dia menunjukkan kemarahan yang berlebihan kepada suaminya. Alangkah baiknya segera istighfar dan memohon ampun kepada Allah SWT agar hati menjadi ringan dan perlahan-lahan meredakan emosi.
Apabila anda berasa tenang, adalah dinasihatkan untuk berkompromi dengan suami untuk mencari jalan keluar dan menyelesaikannya dengan baik. Kerana jika dimulakan dengan rasa marah maka akan timbul masalah dalam rumah tangga.
Menerapkan adab dalam rumah tangga yang salah satunya tidak bercakap kasar dengan suami memberi banyak pahala kepada isteri. Dan jadikan rumah tangga anda dan suami anda lebih harmoni, kerana semuanya boleh diselesaikan dengan perbincangan dan bukan dengan emosi semata-mata.
Keutamaan menerapkan adab sopan kepada suami antara lain:
  • Mendapat Ridha dari Allah SWT
  • Doanya diterima dan dimuliakan oleh Allah SWT
  • Diampuni segala dosa
  • Rumah tangga lebih harmoni
  • Dapatkan keberkatan dalam perkahwinan anda
Demikianlah Artikel Hukum Isteri Bercakap Kasar Dengan Suami Dalam Islam. Semoga kita semua diberikan keluarga yang harmoni dan bahagia. Amin!

Leave a Comment