Ciri-ciri Wanita Solehah Untuk Dikahwini Menurut Islam

No comments
Fatwapedia.com – Setiap lelaki di dunia ini pasti menginginkan wanita yang baik sebagai peneman dalam hidupnya. Dalam Islam selain sebagai sebahagian daripada menyempurnakan separuh daripada agama, perkahwinan juga merupakan tempat membina rumah tangga bukan sahaja untuk satu atau dua tahun tetapi sehingga ke akhir hayat. Termasuk membina rumahtangga dalam Islam yang diredhai Allah.
Oleh itu, perkahwinan bukanlah gurauan. Sebagai seorang lelaki yang ditakdirkan untuk menjadi pemimpin dalam rumah tangga, dia sepatutnya boleh memilih wanita yang baik untuk dikahwini. Wanita yang bukan sahaja akan bersamanya di dunia, malah di akhirat dengan izin dan keberkatan Allah SWT.
Jadi apakah wanita yang baik untuk berkahwin dengan lelaki mengikut Islam?
Banyak sekali ciri-ciri wanita ini yang telah disebutkan, baik dalam firman Allah SWT (Al-Qur’an), sabda Rasulullah SAW (Hadis) dan kitab-kitab karangan ulama yang merujuk kepada dua sumber tersebut. Berikut adalah beberapa ciri wanita yang baik untuk dinikahi menurut Islam, antaranya:

1. Shalihah

Wanita shalihah adalah wanita yang taat kepada ajaran agamanya, berakhlak mulia dan mampu menjaga dirinya dari perbuatan tercela (maksiat). Seperti yang disebutkan dalam Al-Quran:
…..فَالصَّالِحَاتُ قَانِتَاتٌ حَافِظَاتٌ لِلْغَيْبِ بِمَا حَفِظَ اللَّهُ وَاللَِّي
“……. maka wanita yang solehah ialah mereka yang taat kepada Allah dan memelihara diri, kerana itu Allah memelihara mereka…” (QS. An-Nisa’: 34)
Dan juga sabda Nabi Muhammad SAW:
“Wanita berkahwin kerana empat sebab; hartanya, keturunannya (keturunannya), kecantikannya, dan agamanya. Maka pilihlah kerana faktor agama nescaya kamu akan beruntung.” (Riwayat Al Bukhari)
Daripada hadis ini, walaupun perintah agama berada pada urutan terakhir, Rasulullah SAW tetap menganjurkannya sebagai faktor utama, yang menunjukkan wanita shalihah sangat dianjurkan untuk dinikahi. 

2. Penyayang dan subur.

Lelaki mana yang tidak mahu wanita yang menyayanginya dan keluarganya? Sudah tentu semua lelaki mahukan wanita yang penyayang. Dan lelaki mana yang tidak mahu wanita yang boleh melahirkan anak-anaknya suatu hari nanti? Sudah tentu semua lelaki mahukannya. Oleh itu, Nabi Muhammad juga berpesan kepada kita (lelaki) sebagai umatnya supaya mengahwini wanita yang penyayang dan subur (boleh melahirkan):
Kahwinilah wanita yang penyayang lagi subur kerana aku berbangga dengan ramai umatku pada hari kiamat.” (Diriwayatkan oleh Abu Dawud, sebaris dengan An Nasa’i dan Ahmad)
“Kahwinilah ibu-ibu yang mempunyai anak (iaitu wanita yang boleh bersalin) kerana aku akan berbangga dengan mereka pada hari kiamat.” (HR. Ahmad) 

3. Cantik

Sebagaimana disebutkan dalam hadis pada point 1 bahawa wanita yang dianjurkan untuk dinikahi oleh Rasulullah SAW adalah wanita yang cantik. Kecantikan yang dimaksudkan di sini dijelaskan oleh Imam Ghazali dalam kitabnya Ihya’ Ulumuddin bahawa wanita cantik ialah wanita yang berwajah rupawan, menawan dan cantik dipandang.
Namun begitu, Imam Ghazali turut menegaskan bahawa bukan sahaja dia cantik, tetapi juga perlu mementingkan agamanya. Ini bermakna agama kekal sebagai faktor utama pertama dalam memilih pasangan hidup yang berpotensi

4. Keturunan yang baik (keturunan)

Ciri ini juga telah disebutkan di dalam hadis pada perkara 1 bahawa wanita yang dianjurkan untuk dinikahi oleh Rasulullah SAW adalah wanita kerana nasabnya (keturunannya). Yang dimaksudkan dengan keturunan di sini ialah keturunan yang baik.
Ini bermakna wanita yang berasal dari keluarga yang baik (taat kepada agamanya) kerana ibu bapa atau keluarga yang baik akan mendidik anak-anaknya dengan baik termasuk agamanya. Ini dijelaskan dalam Kitab Fathul Mu’in oleh Syeh Zainuddin bin Abd. Aziz Al Maliiariy.

5. Budi pekerti yang mulia

Wanita yang dimaksudkan di sini ialah wanita yang berakhlak mulia dalam perbuatan dan tutur kata. Seperti yang dijelaskan oleh Nabi, wanita seperti itu akan dapat melindungi dirinya dan mengelakkan perkataan dan tindakan yang boleh mengaibkannya sebagai seorang Muslim.
Ini bermakna wanita yang berasal dari keluarga yang baik (taat kepada agamanya) kerana ibu bapa atau keluarga yang baik akan mendidik anak-anaknya dengan baik termasuk agamanya. Ini dijelaskan dalam Kitab Fathul Mu’in oleh Syeh Zainuddin bin Abd. Aziz Al Maliiariy.

6. Bukan dari saudara terdekat

Wanita yang dimaksudkan di sini adalah sepupu kepada kedua-dua ayah dan ibu. Walaupun sepupu sah untuk berkahwin, ia tidak digalakkan. Kerana secara psikologi dan biologi seorang lelaki kurang ghairah terhadap wanita yang masih ada pertalian dengannya sehingga menjejaskan zuriat yang bakal dihasilkan nanti. Selain itu, ia juga untuk mengeratkan lagi tali persaudaraan dan silaturrahim sesama manusia. Ini juga dijelaskan dalam kitab Ihya’ Ulumuddin.

7. Mas kahwin mudah

Memilih wanita yang mempunyai mas kahwin yang mahal adalah sah jika layak atau setaraf dengan wanita yang akan dikahwini. Kerana wanita yang baik berhak mendapatnya. Namun, jangan jadikan mahar sebagai beban dalam perkahwinan. Maka Rasulullah SAW bersabda:
“Sebaik-baik wanita ialah wanita yang cantik rupa parasnya dan murah maharnya.” (Riwayat Ibnu Hibban daripada Ibnu Abbas r.a) Daripada hadis di atas, kita boleh mengambil iktibar bahawa sebaik-baik wanita ialah wanita yang sanggup menerima sebarang mahar daripada lelaki yang mengahwininya dan sudah tentu mahar itu memenuhi syarat mengikut syarat. hukum syar’i.

8. Mempunyai kekayaan yang banyak

Rasulullah s.a.w. menganjurkan untuk mengahwini seorang wanita kerana hartanya, seperti dalam hadis di ayat 1. Maksudnya di sini bukanlah jika seorang lelaki berkahwin dengan seorang wanita yang kaya bermakna dia seorang lelaki yang materialistik. Sudah tentu tidak.
Diharap mereka tidak lagi terpengaruh dengan glamor dunia semata-mata kerana sudah mempunyai kekayaan yang mencukupi dari pihak wanita. Tetapi seperti yang dijelaskan, jangan jadikan perkara ini sebagai keutamaan, agamalah yang mesti kekal sebagai faktor pertama yang diutamakan.

9. Sama atau Sekufu

Sama atau sekufu yang dimaksudkan adalah sama. Maknanya digalakkan mengahwini wanita yang setaraf dengannya. Sifat ini mengajar kita untuk sedar diri, sedar siapa diri kita sebenarnya. Contohnya ialah seorang lelaki biasa (rakyat) berkhayal untuk berkahwin dengan seorang perempuan yang bergelar puteri. Ini sememangnya boleh menjadi kenyataan jika kehendak Tuhan, sudah tentu.
Tetapi alangkah baiknya jika mencari wanita yang setaraf daripada kemudiannya tiada jodoh, sebaliknya hanyut dalam khayalan semata-mata. Hal ini juga dianjurkan oleh Rasulullah SAW dalam hadisnya yang berbunyi:
“Pandai-pandailah memilih tempat untuk pasangan pertama. Kahwinilah wanita yang setaraf dan kahwinilah mereka.” (Riwayat Sunan Ibnu Majah)

10. Masih gadis atau dara

Ciri ini penting terutamanya untuk lelaki yang belum pernah berkahwin sebelum ini. Walaupun ia juga tidak dilarang untuk lelaki yang belum pernah berkahwin sekalipun. Yang dimaksudkan dengan gadis atau anak dara tentunya bukan kerana dia menumpahkan darah dara semasa persetubuhan pertama, tetapi wanita yang tidak pernah bersetubuh sebelum ini.
Jika masalah darah dara boleh keluar pada bila-bila masa walaupun anda tidak pernah melakukan persetubuhan kerana lapisan pelindung darah boleh pecah bila-bila masa akibat hentakan seperti terjatuh.
Kenapa disyorkan untuk lelaki yang belum pernah berkahwin? Terdapat tiga faktor penyebab:
  1. Dia akan sangat menyayangi suaminya, mengutamakan cintanya terhadap suaminya daripada perkara lain.
  2. Lelaki itu akan lebih suka kerana sifat asas lelaki yang tidak suka apabila pasangan wanitanya disentuh orang lain.
  3. Seorang wanita yang masih gadis mendambakan kehadiran suami pertamanya iaitu pada asasnya cinta mendalam yang berlaku kepada cinta pertama.
Hal ini juga dijelaskan secara lengkap dalam kitab Ihya’ Ulumuddin oleh Imam Ghazali.
Inilah ciri-ciri wanita yang baik untuk dinikahi menurut Islam. Semoga kita dapat wanita sebegini sebagai teman hidup di masa hadapan. Amin. Wallahu a’lam bish shawab.

Bagikan:

Tags

Leave a Comment