Ciri-Ciri Suami Yang Tidak Sesuai Dipelihara Menurut Islam

No comments

Fatwapedia.com – Dalam perkahwinan, suami wajib memimpin dan melindungi isteri dan segala keperluan keluarga, manakala wanita di sisi lelaki adalah seperti organ dalam satu badan, lelaki adalah kepala, manakala wanita adalah badan. 
Surah an-Nisa’ ayat: 34 menjelaskan bahawa kedudukan lelaki lebih tinggi daripada wanita, ini bertujuan untuk mengukuhkan pembahagian tugas antara lelaki sebagai suami dan wanita sebagai isteri. Sebutan perkataan ar-Rijal dan an Nisa‘ dalam ayat ini tidak menekankan kepentingan biologi, tetapi lebih kepada kepimpinan, watak dan fungsi sosial. 
Sosok kepimpinan (qawwam) umumnya lebih dominan ditunjukkan oleh lelaki berbanding wanita. Keutamaan lelaki dalam ayat ini adalah berkaitan dengan tanggungjawabnya sebagai ketua rumah tangga. Namun, al-fadhl (kelebihan) yang dimiliki oleh lelaki tidak menjadikan lelaki (suami) bertindak sewenang-wenangnya terhadap wanita (isteri).
Tetapi bagaimana pula jika terdapat beberapa jenis suami yang tidak layak untuk dipelihara menurut pandangan Islam? Berikut adalah tipikal suami yang tidak sesuai untuk dipertahankan menurut Islam.

Aqidah rosak

Aqidah yang rosak, boleh menyebabkan seseorang itu keluar dari Islam. Kerana rosaknya aqidah, ia adalah pintu kekufuran. Sedangkan Allah melarang wanita Islam berkahwin dengan orang musyrik atau kafir.
Janganlah kamu mengahwini orang-orang musyrik (dengan wanita yang beriman) sebelum mereka beriman. Sesungguhnya hamba yang mukmin lebih baik daripada orang musyrik, walaupun dia memperdayakan hatimu. (QS. Al-Baqarah: 221)
Oleh sebab itu, perlu diwaspadai model-model lelaki yang meminati ilmu ghaib, tenaga dalaman, amalan sihir, memikat orang, seperti berkawan dengan psikik, bermimpi mendapat karomah seperti penjaga, atau menjaga azimat. Secara umumnya mereka sangat sukar untuk disembuhkan. Apabila anda percaya kepada guru bomoh, anda biasanya terikat untuk terus menjadi hamba bomoh.
Beberapa isteri telah mengadu tentang keadaan suami mereka kepada ustadz. Kerana sejak berkawan dengan psikik, tabiatnya menjadi pelik, dan dia suka menjadikan isterinya sebagai objek eksperimen.
Ini juga termasuk mereka yang mempunyai fahaman sesat, seperti pengikut Syiah, penganut wihdatul wujud, atau penganut tarekat sesat yang lain. Tiada apa yang boleh dipertahankan daripada aqidah mereka.

Jangan sesekali Solat

Solat adalah ibadah yang paling utama dalam Islam. Nabi shallallahu ‘alaihi wa sallam menjadikan solat sebagai sempadan antara orang beriman dan orang kafir. Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda,
إِنَّ بَيْنَ الرَّجُلِ وَبَيْنَ الشِّرْكِ وَالْكُفْرِ تَرْكَ الصَّلَاةِ
Sesungguhnya penghalang antara seseorang dengan kesyirikan atau kekufuran ialah meninggalkan solat. (HR. Ahmad 15183, Muslim 82, dan lain-lain).
Kemudian, Nabi shallallahu ‘alaihi wa sallam juga menjadikan solat sebagai akad utama bagi umat Islam. Dari Buraidah radhiyallahu ‘anhu, Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda,
إِنَّ الْعَهْدَ الَّذِي بَيْنَنَا وَبَيْنَهُم الصَّلَاةُ، فَمَنْ تَرَكَهَا فَقَدْ كَفَرَ
Perjanjian antara kita dan mereka adalah solat. Oleh itu, sesiapa yang meninggalkannya adalah kafir. (HR. Ahmad 22937, Nasai 463, Turmudzi 2621, dan sahih al-Albani)
Oleh sebab itu, para Sahabat menghukum orang yang meninggalkan solat, sama seperti orang kafir. Seorang tabi’in, Abdullah bin Syaqiq berkata,
كَانَ أَصْحَابُ مُحَمَّدٍ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ لَا يَرَterkejut
Dahulu sahabat tidak menyangka ada satu ibadah yang jika ditinggalkan boleh menyebabkan kekufuran selain daripada solat. (HR. Turmudzi 2622, dan dishahihkan oleh al-Albani)
Orang tak solat, sebenarnya punca bencana dalam rumahtangga. Oleh itu, elakkan kriteria calon suami yang tidak solat.

Jangan kekalkan pergaulan dengan lawan jenis

Allah ta’ala melarang orang yang baik daripada mengahwini lelaki yang berzina atau perempuan yang berzina, sehingga mereka bertaubat dari zinanya.
الزَّانِي لَا يَنْكِحُ إِلَّا زَانِيَةً أَوْ مُشْرِكَةً وَالزَّانِيَةُ لَا يَنْكِحُهَا إِلَّا زَرِينِ مُلَّا زَوانٍ
“Lelaki yang berzina tidak boleh berkahwin melainkan dengan perempuan yang berzina, atau perempuan yang musyrik; dan perempuan yang berzina tidak boleh dikawini melainkan dengan laki-laki yang berzina atau laki-laki musyrik, dan yang demikian itu adalah haram bagi orang-orang yang beriman.” (QS. An-Nur: 3)
Antara pengajaran larangan mengahwini mereka ialah supaya isteri tidak terpengaruh dengan tabiat suami yang berzina tetapi tidak bertaubat. Kerana penyakit ini mudah menyukai lawan jenis, ia boleh berulang. Lebih-lebih lagi jika dia melakukan hubungan seks di luar perkahwinan. Jadi tindakan ini mencetuskan dia untuk menjalinkan hubungan sulit.
Antara pengajaran larangan mengahwini mereka ialah supaya isteri tidak terpengaruh dengan tabiat suami yang berzina tetapi tidak bertaubat. Kerana penyakit ini mudah menyukai lawan jenis, ia boleh berulang. Lebih-lebih lagi jika dia melakukan hubungan seks di luar perkahwinan. Jadi tindakan ini mencetuskan dia untuk menjalinkan hubungan sulit.

Pendapatan haram

Kehidupan yang mencukupi adalah impian setiap wanita. Dengan segala kemudahan yang lengkap memudahkannya menjalankan pelbagai aktiviti. Tetapi itu hanya piawaian dunia. Piawaian yang hanya kembali kepada kebahagiaan fizikal, yang tentunya bukan segala-galanya. Akibat berkahwin dengan lelaki yang berpendapatan haram bermakna dia sudah bersedia untuk memakan harta haram yang diperoleh suaminya. Sanggup senang dengan yang haram.
Dari Ka’ab bin Ujrah radhiyallahu ‘anhu, Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda,
لَا يَرْبُو لَحْمٌ نَبَتَ مِنْ سُحْتٍ إِلَّا كَانَتْ النَّارُ أَوْلَى بِهِ
“Tiada daging yang tumbuh dari as-suht (makanan haram), melainkan neraka lebih sesuai baginya.” (HR. Turmudzi 614 dan sahih al-Albani).
Ibnu Rusyd berkata,
ولم يختلف المذهب – المالكية – أن البكر إذا زوجها الاب من شارب الخمر، وبالجملة من فاسق، أن لها أن تمنع نفسها من النكاح، وينظر الحاكم في ذلك، فيفرق بينهما، وكذلك إذا زوجها ممن ماله حرام، أو ممن هو كثير الحلف بالطلاق
Ulama mazhab Malikiyah tidak berselisih bahawa gadis yang bapanya berkahwin dengan lelaki yang minum khamr atau lelaki fasik secara umumnya berhak menolak pinangan, manakala hakim menimbang perkara itu dan memisahkan keduanya. Begitu juga jika dia berkahwin dengan orang yang haram hartanya atau lelaki yang mengancam cerai (Bidayatul Mujtahid, hlm. 404).
Fikir 1000 kali untuk ada calon suami yang pekerja bank, makan riba di luar bank, atau bekerja membantu projek haram, pekerja syarikat barangan haram dll. Pendapatan halal dan haram ibu bapa menentukan kelangsungan hidup anak-anak mereka.

Perokok tegar

Selain memudaratkan kesihatan, merokok juga boleh menyebabkan kebanyakan wanita berasa sakit. Terdapat beberapa sebab, mengapa mereka tidak suka perokok,
Pertama, bau badan perokok tidak menyenangkan, apatah lagi perokok tegar. Bagi bukan perokok, berbual dengan perokok adalah satu penyeksaan dalaman. Dia terpaksa bersabar menahan bau mulut yang sangat busuk.
Kedua, keperluan membeli rokok, jelas mengurangkan poket simpanan suami. Kalau keperluan rokok 10 ribu/bungkus/hari, dalam sebulan suami keluarkan 300 ribu semata-mata nak tambah sesak paru-paru.
Ketiga, ancaman bahaya kepada perokok pasif. Beberapa kes anak kecil yang mati kerana dosa bapa mereka, perokok. Malah, dia telah cuba mengelak anaknya ketika merokok. Tetapi mendapan nikotin pada pakaian bapa, tidak dapat dielakkan dan dihidu oleh si anak.
Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam telah mengingatkan kita, supaya kita sentiasa berusaha menjauhi perkara yang memudaratkan,
لَا ضَرَرَ وَلَا ضِرَارَ
“Tidak boleh melakukan perbuatan yang mendatangkan mudarat kepada orang lain sama ada permulaannya atau pahalanya.” (Riwayat Ibnu Majah. Hadis ini dishahihkan oleh Albani).

Sentiasa bergantung pada orang lain

Tanya diri sendiri, mungkinkah lelaki yang sentiasa bergantung pada orang lain mampu mencari rezeki? Jika dia masih bergantung kepada orang lain untuk memenuhi keperluannya, bagaimana dia boleh bertanggungjawab terhadap isteri dan anak-anaknya? Pastinya pasangan seperti ini harus difikirkan semula sama ada dia termasuk dalam kriteria calon suami idaman

Orang yang malas

Apabila pasangan anda mempunyai tabiat ini, anda harus meninggalkannya. Perkahwinan adalah satu lagi bentuk kerjasama. Jika anda memilih untuk berkahwin dengan orang yang malas, bersedialah untuk menguruskan sendiri segala keperluan dan aktiviti rumah tangga anda, walaupun dalam mencari rezeki anda melakukannya. Perlu diingat, mengubah sifat atau tabiat bukanlah sesuatu yang mudah. Oleh itu, anda harus lebih selektif dalam memilih pasangan.

Menjadikan tidak selesa

Orang yang salah selalu berfikiran negatif. Dia fikir dia boleh melakukan apa sahaja yang dia mahu, termasuk anda. Dia akan bersikap autoritarian dan sering menuntut untuk dihormati. Jangan harap nak dapat penghargaan dari dia, cuma cacian dan kata-kata negatif yang akan dapat. Wanita yang bergaul dengan lelaki jenis ini akan sentiasa dihina.

Kawalan yang berlebihan

Ini adalah jenis lelaki yang paling berbahaya dan harus dielakkan oleh wanita. Lelaki yang terlalu mengawal akan menghalang anda daripada berinteraksi dengan dunia luar, malah keluarga anda. Inilah yang akan membuatkan anda tertekan.

Mementingkan diri sendiri

Lelaki yang mementingkan diri sendiri biasanya mempunyai sifat tidak ambil peduli. Dia tidak boleh berhubung dengan sesiapa, termasuk pasangannya, dan cenderung hanya memikirkan dirinya sendiri. Perkahwinan itu tidak akan kekal jika seseorang hanya memikirkan dirinya sendiri manakala seorang lagi perlu sentiasa berkorban dan sanggup mengikut kehendaknya.

Kasar

Lelaki yang cenderung kasar biasanya sombong. Dia menganggap dirinya lebih daripada orang lain. Tidak mustahil jika perkara itu berlaku kepada anda kelak, contohnya dia suka kurang ajar dengan orang lain. Ia tidak menolak bahawa dia juga akan menjadi seperti itu suatu hari nanti kepada anda. Perhatikan bagaimana dia bertindak terhadap orang lain apabila dia marah. Anda boleh menilai rupa dia sebenarnya.

Tak pernah puas

Dia mungkin mencintai anda tetapi sebenarnya dia tidak akan dapat memberi tumpuan kepada satu perkara atau dengan apa yang anda ada, sama ada dalam hubungan atau kerja. Dalam membina hubungan, mungkin sentiasa ada sesuatu yang lebih baik pada masa hadapan, seperti memilih yang lebih cantik. Sementara di tempat kerja, dia akan terus berinovasi sehingga lupa masa untuk keluarga.

Tidak bertanggungjawab

Lelaki jenis ini mungkin yang paling teruk. Orang yang tidak bertanggungjawab bermakna dia hanya mampu menjalani kehidupan untuk dirinya sendiri. Dia tidak akan dapat membezakan antara hak dan kewajipan. Dia hanya tahu bagaimana untuk membuat dirinya selesa dan gembira.

Kedekut

Berkahwin bukanlah perkara yang mudah kerana akan timbul banyak masalah untuk menguji sama ada pasangan suami isteri mampu bertahan atau tidak. Daripada banyak masalah, yang berkaitan dengan wang sering mencetuskan pergaduhan. Apabila mendekati atau berpacaran, sudah tentu anda boleh melihat dan menilai pasangan, apakah dia pelit atau tidak? Jangan sampai baru mengetahuinya setelah menikah. Allahu a’lam

Bagikan:

Tags

Leave a Comment