Keutamaan Amalan Sedekah Subuh

No comments
Kelebihan Sedekah subuh

Fatwapedia.com – Sedekah subuh atau pagi boleh menjadi pilihan yang tepat kerana terdapat banyak hadis yang menyebutkan keutamaan sedekah subuh. Ingin tahu apa faedahnya? Dapatkan maklumat lanjut di sini.

Bagi seorang muslim sedekah akan mendatangkan pahala. Sedekah boleh dilakukan pada bila-bila masa dan di mana sahaja. Boleh memberi kepada anak yatim, masjid, orang miskin, hatta kepada keluarga terdekat. Salah satu waktu utama adalah banyaknya manfaat sedekah pagi.

Sebenarnya bila-bila masa boleh bersedekah. Namun, sedekah subuh boleh menjadi pilihan yang tepat kerana banyak hadis yang menyebut fadhilatnya. Lalu, apakah faedah sedekah subuh? Mari lihat penjelasan penuh tentang faedah dan bentuk.

Cara Sedekah Subuh

Untuk mengamalkan sedekah subuh, terdapat beberapa cara mudah. Anda tidak perlu mencari anak yatim atau orang miskin di waktu sahur. Sudah tentu ini tidak praktikal dan membuat anda keliru kerana anda perlu mencari di mana-mana.

Jika mencari terus, ia juga akan mengambil masa yang lebih lama. Oleh itu, waktu subuh boleh diubah. Berikut adalah cara yang praktikal dan mudah untuk melakukan sedekah pagi.

1. Membuat Kotak Anda Sendiri

Menurut Syekh Ali Jaber rohimahullah rohmatan wasiah, cara bersedekah pada waktu subuh boleh dilakukan secara praktikal iaitu menggunakan kotak amal, tin, atau botol terpakai.

Selepas solat subuh, anda boleh mengumpulkannya ke dalam kotak sambil fokus pada satu hajat yang anda mahukan. Ini kerana salah satu kelebihan sedekah subuh ialah hajat anda dapat ditunaikan.

Menurutnya, tidak mengapa walaupun sedikit asalkan rutin dan ikhlas. Amalan ini juga boleh dilakukan untuk wanita yang datang haid. Mereka boleh memasukkan wang mereka setiap pagi sebelum memulakan aktiviti mereka.

2. Terus ke Peti Amal Masjid

Amalan sedekah pagi seterusnya ialah dengan menyerahkan harta terus ke peti amal di masjid. Kaedah ini lazimnya digunakan oleh umat Islam yang biasanya pergi ke masjid untuk menunaikan solat subuh.

Setiap masjid umumnya mempunyai kotak amal kerana ia biasanya digunakan untuk pembinaan masjid. Jadi, anda boleh asingkan wang untuk bersedekah setiap pagi di dalam kotak amal masjid yang telah disediakan.

Tidak kiralah sedikit sebanyak perkara yang paling utama, ikhlas dan mampu melaksanakan ibadah ini secara istiqamah.

Niatkan sedekah dengan ikhlas dan merendah diri dalam meminta. InsyaAllah apa yang dikata boleh dimakbulkan Allah.

Segala Macam Sedekah

Sebenarnya, sedekah bukan hanya soal wang ringgit. Terdapat pelbagai bentuk sedekah yang boleh anda mohon. Ini untuk memperbanyakkan ibadah anda dengan sepenuhnya. Berikut adalah jenis sedekah selain wang:

1. Makanan

Sedekah paling kerap selain daripada wang, iaitu dalam bentuk makanan. Makanan adalah keperluan asas yang diperlukan untuk kehidupan manusia. Jika bersedekah makanan sudah tentu bermanfaat terutama bagi orang yang tidak berkemampuan.

Kebiasaannya sedekah ini sering dilakukan apabila tibanya hari Ramadhan. Ramai yang akan bersedekah di masjid secara percuma berbuka puasa. Ini juga akan membawa ganjaran.

Makanan yang diberi tidak semestinya makanan. Tetapi, ia juga boleh menyediakan keperluan memasak, sayur-sayuran, atau barangan runcit.

2. Barangan

Sedekah ini berada di bawah sedekah material di mana anda boleh memberi barang keperluan. Barang-barang ini boleh menjadi pakaian, peranti elektronik, malah kasut yang masih boleh digunakan.

Barang sedekah ini banyak digunakan oleh orang yang tidak mampu. Anda boleh memberikan barangan penting ini untuk digunakan oleh orang yang memerlukan.

Ini boleh dilakukan dengan menyediakan pakaian sekolah, buku teks dan alat tulis lain untuk anak-anak yatim yang kurang berkemampuan.

3. Ilmu Berguna

Jika tidak mampu sedekah material, ada alternatif lain yang boleh digunakan iaitu dengan memberi ilmu yang bermanfaat. Sedekah ilmu termasuk dalam sedekah yang tidak terputus pahalanya walaupun sampai mati.

Dengan berkongsi ilmu juga akan memberi manfaat kepada diri sendiri. Anda boleh mengingati dan memahami ilmu dengan lebih mendalam. Jadi, secara tidak langsung ini akan menjadikan ilmu itu dikuasai lebih mendalam.

Amal ilmu juga amat menguntungkan dan tidak akan rugi sepanjang hayat.

4. Kuasa

Sedekah tenaga adalah salah satu ibadah yang memberi manfaat kepada orang lain. Dengan berbuat demikian, orang ramai akan mendapati ia sangat membantu. Selain itu, sedekah ini tidak semestinya memerlukan fizikal yang tegap dan perlu mengangkat beban yang berat.

Lakukan sahaja mengikut kemampuan. Contohnya termasuk membantu nenek menyeberang jalan dan membawa barangan runcitnya. Bantu rakan membersihkan rumah tumpangan, dsb. Ia juga boleh mengambil bahagian sebagai jawatankuasa untuk acara Islam.

Menjadi AJK sudah tentu memerlukan tenaga kerana pelbagai jenis rintangan terpaksa ditanggung. Oleh itu, ini juga masuk ke dalam amal.

5. Senyum

Bentuk sedekah yang paling mudah dilakukan ialah senyuman. Senyuman adalah sedekah bukan material yang penting untuk diingati. Kaedah ini adalah yang paling mudah dan ringan untuk diamalkan.

Nabi Muhammad SAW pernah bersabda bahawa apabila kita tersenyum bermakna bersedekah. Ini telah dinyatakan dalam hadis yang diriwayatkan oleh Tirmidzi dan Abu Dzar. Kenapa senyuman dikira sedekah?

Ini kerana apabila anda tersenyum, orang yang menerimanya juga gembira. Senyuman ini membawa tenaga positif kepada orang di sekeliling anda. Jadi, anda boleh memberi kebahagiaan kepada orang lain hanya dengan senyuman.

Apakah Faedah Sedekah subuh?

Berikut adalah khasiat sedekah pagi yang perlu anda ketahui. Dengan mengetahui khasiatnya, mudah-mudahan dapat dijadikan motivasi kepada umat Islam untuk bersedekah. Ini kerana sedekah merupakan ladang yang besar pahalanya.

Sedekah juga boleh membantu orang lain jadi ini akan meningkatkan rasa persaudaraan. Ia juga akan meningkatkan perikemanusiaan terhadap orang lain. Mungkin, orang yang bersedekah menganggap apa yang mereka sedekahkan itu tidak bernilai atau kecil.

Namun, bagi orang yang memerlukan sudah tentu ia sesuatu yang luar biasa baginya. Ini akan mengajar kita untuk sentiasa bersyukur dengan kurniaan Allah dan rezeki yang diperolehi. Selain kelebihan di atas, terdapat fadhilat khusus dalam bersedekah di waktu sahur.

Berikut adalah pelbagai khasiat sedekah pagi:

1. Dua Malaikat Berdoa

Salah satu kelebihan bersedekah di waktu subuh ialah akan datang dua malaikat mendoakan amalan yang sedang dilakukan. Ini terdapat dalam hadis yang diriwayatkan oleh Bukhari dan Muslim.

Hakikat kandungannya ialah mengatakan bahawa tidak ada satu Fajr pun yang dialami oleh hamba Allah melainkan dua malaikat yang turun. Seorang malaikat berdoa kepada Allah untuk memberi ganti rugi kepada orang yang berinfaq.

Sedangkan malaikat lain berdoa untuk memberikan kerosakan kepada orang yang memegang harta. Itulah inti hadis.

Dari sini diketahui bahawa bersedekah di waktu subuh akan membuat para malaikat bersolat dan barangsiapa yang bakhil akan didoakan juga agar dimurahkan rezekinya.

Permintaan diberikan

Faedah sedekah pagi yang seterusnya ialah dapat dimakbulkan dari doa. Ini sebagaimana yang dinyatakan oleh Almarhum Syeikh Ali Jaber.

Menurutnya, bersedekah pada waktu subuh adalah waktu yang mempunyai fadhilat tersendiri kerana segala permintaan atau hajat dapat ditunaikan dengan cepat.

Syekh Ali Jaber mendedahkan bahawa pada waktu subuh Allah akan menghantar malaikat untuk mendoakan orang yang bersedekah. Jika sedekah disertai doa, doa akan cepat dimakbulkan.

Doa yang dipohon boleh bermacam-macam seperti dimudahkan rezeki, menyembuhkan penyakit dan sebagainya.

Penghapus Dosa

Siapa yang tidak mahu dosanya terhapus? Setiap muslim pastinya mahu dosanya dihapuskan kerana memang tidak dapat dinafikan manusia tidak boleh dipisahkan daripada dosa. Oleh itu, sedekah sebenarnya boleh membantu dosa.

Jadi, perbanyakkan sedekah supaya dapat mengurangkan dosa. Seperti yang dinyatakan dalam hadis HR Tirmidzi “Sedekah dapat menghapus dosa sebagaimana air memadamkan api”. Daripada hadis ini dapat disimpulkan bahawa membersihkan dosa dengan sedekah adalah mujarab.

Kekayaan Menjadi Rahmat

Kebanyakan orang sukar untuk bersedekah kerana takut hartanya habis. Malah dengan bersedekah harta menjadi lebih berkat. Allah akan mengubah harta menjadi berlipat ganda.

Namun perlu digariskan, bersedekah mestilah berlandaskan keikhlasan. Setiap amalan yang dilakukan dengan ikhlas pasti membawa kebaikan dan amalan sedekah dapat diterima.

Sebaliknya jika bersedekah hanya mengharapkan pahala atau riya’, amalan sedekah tidak boleh diterima. Oleh itu, bersedekahlah dengan ikhlas dan ikhlas.

Dekat dengan Pintu Syurga

Faedah bersedekah di waktu subuh yang tidak kurang pentingnya ialah dapat didekatkan dengan pintu syurga. Ini kerana perbuatan baik sudah tentu akan mendatangkan faedah yang baik. Dengan bersedekah, manfaat yang besar akan didekatkan kepada syurga dan dijauhkan dari neraka.

Terdapat beberapa hadis yang menyebut perkara ini.

Contohnya ialah HR. Bukhari dan Muslim yang mengatakan bahawa orang yang memberi dua harta di jalan Allah akan disebut salah satu pintu syurga supaya mereka dapat menuju kenikmatan.

“Orang yang memberi atau mendermakan dua harta di jalan Allah akan dipanggil oleh pintu syurga, wahai hamba Allah, datanglah ke sini untuk kesenangan” (HR. Bukhari dan Muslim).

Selain hadis ini, terdapat juga hadis-hadis lain yang menyatakan bahawa dengan bersedekah seseorang dapat menjauhkan diri dari neraka. Hadis tersebut juga dinyatakan oleh HR. Bukhari dan Muslim.

“Jauhilah api neraka walaupun dengan sedekah biji kurma. Kalau tak ada, boleh dengan kalimah thayyibah”

Perkataan thayyibah berasal daripada perkataan “thayyib” yang bermaksud baik. Jadi, perkataan thayyibah adalah ucapan yang baik daripada seseorang.

Jika anda tidak mampu bersedekah dengan harta, gunakan kaedah ini. Dengan mengucapkan kata-kata yang baik yang dapat mendatangkan pahala dan manfaat yang diberikan oleh Allah SWT.

Menghindari Musibah

Faedah terakhir sedekah pagi adalah mengelakkan bala. Musibah atau musibah ini dapat ditangkis agar menguntungkan pemberi sedekah.

Ini sebagaimana sabda Rasulullah SAW bahawa ubat bagi orang sakit ialah sedekah. Sedekah dapat mengurangkan kemurkaan Allah dan dapat menghindarkan kematian yang buruk.

“Ubatilah orang yang sakit dari kamu dengan sedekah. Sesungguhnya sedekah dapat meredam kemurkaan Allah dan menolak kematian yang buruk,” (HR. Tirmidzi).

Ini adalah artikel yang memuatkan penjelasan tentang keutamaan sedekah pagi disertai dalil dari Al-Qur’an dan Sunnah. Semoga kita dapat melaksanakan amalan istimewa ini.

Bagikan:

Tags

Leave a Comment